Translate

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Η σημασια του υπνου στην αθλητικη ζωη

Το πιο βασικό συστατικό της αποκατάστασης και ξεκούρασης είναι ο ύπνος. Ο ύπνος είναι η πιο σπουδαία μορφή παθητικής αποκατάστασης. Κατά την διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός καταφέρνει να προσαρμοστεί στα σωματικά και ψυχικά φορτία που δέχτηκε στην διάρκεια της ημέρας. Η ποσότητα και ποιότητα του ύπνου παίζει βασικό ρόλο στην αποκατάσταση και κατ' επέκταση στην απόδοση του αθλητή.




Οι αθλητές θα πρέπει να κοιμούνται το λιγότερο 7 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας και συχνά βοηθάει και ένας μεσημεριανός ύπνος μιας ώρας και όχι περισσότερο. Ακόμα και αν δεν έχετε τη δυνατότητα να κοιμάστε πολύ κατά τη διάρκεια της βασικής προετοιμασίας τουλάχιστον προσπαθήστε να το κάνετε αυτό κατά την περίοδο του φορμαρίσματος πριν από τους αγώνες. Θα αποδειχτεί καθοριστικό στην απόδοση σας. Κάντε ακόμα και κατάχρηση ύπνου τη βδομάδα του αγώνα θεωρώντας σίγουρο ότι δεν θα κοιμηθείτε τη νύχτα πριν από τον αγώνα. Ποιος κοιμάται άλλωστε;



Αν πίνετε πολύ καφέ, τσάι η cola ελαττώστε τα όσο μπορείτε αφού η καφεΐνη σας προκαλεί σίγουρα παραπάνω νευρικότητα. Μπορεί να αισθάνεστε χαλαρός και αδρανής αλλά έτσι θα μπορέσετε αν κοιμηθείτε πιο βαθιά και να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτός ο βαθύς ύπνος. Άλλωστε η αποφυγή της καφεΐνης που περιέχουν τα παραπάνω ροφήματα θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε καταστάσεις αφυδάτωσης αφού είναι και διουρητικά. Επίσης πρέπει να κοιμόμαστε σε δωμάτια όπου δεν μπαίνει φυσικό φως. Η έκκριση της μελατονίνης που είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση μας μεγιστοποιείται κατά την διάρκεια της νύχτας και όταν απουσιάζει το φυσικό φως. Σχεδιάστε την ξεκούραση σας τόσο προσεκτικά όσο σχεδιάζετε και την προπόνηση σας. Να προπονείστε πολύ, να ξεκουράζεστε περισσότερο ώστε να αγωνίζεστε στο μέγιστο βαθμό.

πηγη:  http://www.fitnesspulse.gr/item.php?id=12380

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου