Translate

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ποια ειναι η ημερησια συνιστωμενη ληψη πρωτεινης?Ποιες ειναι οι καλυτερες πηγες πρωτεινης?

Για οσους ασκουνται σοβαρα και συστηματικα,για αυτους που η γυμναστικη ειναι τροπος ζωης,η καταναλωση τροφων πλουσιων σε πρωτεινες υψηλης βιολογικης αξιας κρινεται απαραιτητη.Βιολογικη αξια [ΒV] πρωτεινης καλειται ένα ποσοστο που μας δειχνει την αναμενομενη ποσοτητα αφομοιωσης του πρωτεινικού αζωτου που περιεχει αυτη η τροφη, δηλαδη το κατα ποσον η πρωτεινη που περιεχει η συγκεκριμενη τροφη ειναι δυνατον να αξιοποιηθει.Η ληψη πρωτεινουχων τροφων ανα 3 ωρες βοηθα στην συντηρηση του μυικου μας ιστου αυξανοντας ετσι τον μεταβολισμο μας.Παραλληλα ενισχυεται η πρωτεινοσυνθεση και επιτυγχανεται ταχυτερα η αναρρωση των μυων μας υστερα απο σκληρες προπονησεις.Για τους παραπανω λογους λοιπον θα πρεπει να λαμβανουμε 1,5-2 γραμμαρια πρωτεινης για καθε κιλο του σωματικου μας βαρους.Υπερβολες δεν χρειαζονται στην καταναλωση πρωτεινης καθως υπερβολικη ληψη της επιβαρυνει τα νεφρα.Επισης ερευνες εχουν δειξει οτι η υπερβολικη καταναλωση πρωτεινης εχει αντιστροφα αποτελεσματα,δεν εχει ευεγερτικη επιδραση στους μυες μας.Οσον αφορα τωρα τις καλυτερες πηγες πρωτεινης απο τροφες,το ολοκληρο αυτο εχει την μεγαλυτερη βιολογικη αξια η οποια κυμαινεται γυρω στο 90.Η κλιμακα υπολογισμου της βιολογικης αξιας των τροφων εκφραζοταν παλιοτερα με ενα ποσοστο %.Παρατηρηθηκε ομως οτι καποιες πρωτεινουχες σκονες ειχαν βιολογικη αξια μεγαλυτερη απο 100.Ετσι καθιερωθηκε να χρησιμοποιεται μονο το νουμερο χωρις την ποσοστιαια ενδειξη %,σε μια κλιμακα με αριστα το 200.Οι τιμες αυτες ειναι ενδεικτικες και αποτελουν τους μεσους ορους.Αλλες τροφες πλουσιες σε πρωτεινες υψηλης βιολογικης αξιας ειναι κατα φθινουσα σειρα οι πρωτεινες κρεατος/ψαριου,τα γαλακτοκομικα και τελος τα οσπρια.Παραθετω μια λιστα με ιδανικες τροφες για ανοικοδομηση μυικου ιστου.
Αυγα
Φιλετο κοτοπουλο
Φιλετο σολομου
Μπακαλιαρος
Μοσχαρισιο φιλετο
Τονος
Γιαουρτι και γαλα χαμηλων λιπαρων
Φιλετο γαλοπουλας
Οσπρια,φακες,φασολια
Συμπληρωματα πρωτεινης ορου γαλακτος(whey)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου