Translate

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Περιοδος νηστειας.Μπορω να γυμναστω?Θα αντεξω?



ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ένας προβληματισμός και μια νοητική τροχοπέδη συνάμα αρκετών ανθρώπων για το ξεκίνημα γυμναστηρίου και την αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες είναι ο εξής:
        «Γιατί να ξεκινήσω γυμναστήριο αφού σε περιόδους νηστείας δε θα μπορώ να συντηρώ όπως πρέπει τον μυϊκό μου ιστό και στην τελική ό,τι θα κερδίζω σε περιόδους α-νηστείας θα το χάνω στις αντίστοιχες περιόδους νηστείας;»
Μια άποψη που με διακατείχε και εμένα προσωπικά για χρόνια και αποτελούσε το εφαλτήριο στο οποίο στήριζα την επίμονη άρνηση μου να αρχίσω να γυμνάζομαι.
Δεν παύει παρά ταύτα να αποτελεί έναν ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΥΘΟ.
Λοιπόν, όπως γνωρίζουμε η νηστεία είναι μια περίοδος πνευματικής ανάτασης και δεν έχει ως σκοπό την εξουθένωση του σώματος αλλά την αποκοπή των παθών μας. Η γαστριμαργια και η κοιλιοδουλεία δεν είναι ένα από αυτά;  Η απάντηση είναι καταφατική και γι΄αυτό  άλλωστε ,νομίζω ότι  αρμόζει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας ατασθαλίες.
Άλλωστε κάποιος που δεν μπορεί να νικήσει τα μικρά (σωματικά) πως θα προχωρήσει στα μεγάλα (πνευματικα);
Σε περιόδους νηστείας μας δίνεται η δυνατότητα να «αποτοξινώσουμε» τον οργανισμό μας. Καταρχήν, η μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης είναι δεδομένη, με αποτέλεσμα οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου σχεδόν να εκλείπουν από τη διατροφή μας. Επιπλέον, η μείωση κατανάλωσης ζωικού λίπους συνήθως αποφέρει και μείωση της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και προσφέρεται για απώλεια βάρους ή συντήρηση υγιούς βάρους. Εξάλλου, η μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος μας φέρνει πολύ κοντα στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής, η οποία αποτελεί προστατευτικό παράγοντα κατά της ανάπτυξης πολλών χρόνιων νοσημάτων και παθήσεων όπως έχει αποδειχθεί από πληθώρα επιστημονικών μελετών σε βάθος χρόνου.
Ας μελετήσουμε λοιπόν το πρόγραμμα όγκου που ακολουθώ σε διάφορες περιόδους νηστειών:
Νηστεία Χριστουγέννων :
1ο γεύμα:
 Μούσλι ή Βρώμη σε νερό (σύνθετος υδατάνθρακας)
Πρωτεινη πολλών πηγών (συμπλήρωμα)
Ψωμί ολικής (υδατάνθρακας)
Ταχίνι (λιπαρά)

2ο γεύμα
Τοστ με τόνο
Πρωτεινη πολλών πηγών (συμπλήρωμα)
Φρούτα (απλός υδατάνθρακας)
Ανάλατοι ξηροί καρποί (καρύδια,αμύγδαλα) (λιπαρά)
3ο γεύμα
(Τόνος, σαρδέλες,σολωμός,γαύρος κ.α.)
Καστανό ρύζι ή πατάτα ή μακαρόνια
Ψωμί ολικής
Ελαιόλαδο
Σαλάτα

4ο γεύμα
Φρούτα
Πρωτεινη  ορού γάλακτος (συμπλήρωμα)
Μέλι
5ο γεύμα
Ψάρι (Τόνος, σαρδέλες,σολωμός,γαύρος κ.α.)
Καστανό ρύζι ή πατάτα ή μακαρόνια
Ψωμί ολικής
Ελαιόλαδο
Σαλάτα

6ο γεύμα (πριν τον ύπνο)
Πρωτείνη casein (συμπλήρωμα)

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ : Τετάρτη & Παρασκευή
Αντι για ελαιόλαδοà ταχίνι,ξεροί καρποι, φυστικοβούτυρο
Αντί για ψάριà όσπρια ή χταπόδια/καλαμάρια
Νηστεία Πάσχα:
Το πρόγραμμα της Τετάρτης και της Παρασκευής καθημερινά και τα ΣΚ προσθέτουμε και ελαιόλαδο.


Όπως βλέπετε ιδίοις όμμασι δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ένα πλήρες διαιτολόγιο όγκου + ΑΛΑΔΩΤΟ. Νομίζω πλέον ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να το ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ. Η νηστεία δε δημιουργεί κανένα κόλλημα για την σωματική μας δόμηση. Ίσα ίσα που είναι και μια περίοδος όπου θα εμπλουτίσουμε τον οργανισμό μας και σε τροφές που λίγο έως πολύ αποφεύγουμε (βλ. όσπρια,ψάρι κ.α.).
Και θα δείτε πόσο πιο χαρούμενοι θα είμαστε όταν ο πνευματικός μας κάματος θα συνδυαστεί αρμονικά με τον σωματικό μόχθο.
Θέλει εμπειρία για να το καταλαβέτε πλήρως και ωριμότητα για να το αποδεχθείτε!!!Τελος αξιζει να αναφερθει πως η νηστεια ευνοει την εκκριση σωματοτροπινης αλλιως γνωστη ως αυξηντικη ορμονη. Δοκιμάστε το…
by IK 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου